Preduga bitka bh. štediša

Bez autora
Jun 01 2015

Konačno, poslije više od 23 godine, štediše iz BiH koje su svoj novac povjerile nekadašnjoj Ljubljanskoj banci, uskoro će ga moći vratiti nazad. Decenijska pravna bitka za povrat stare devizne štednje se isplatila i ostalo je još samo da parlamenti Slovenije i Srbije usvoje zakone, obezbijede novac i građanima BiH počnu da vraćaju ono što su mukotrpnim radom stekli, a što im je praktično preko noći, zbog ratnih dešavanja, bilo oduzeto. Barem tako nalaže presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i ona mora biti ispoštavana kad-tad, ali poznajući nas, a sudeći prema pisanju slovenačkih medija, prijava starih štediša iz BiH koji imaju potraživanja prema Ljubljanskoj banci biće izuzetno kompleksna, zahtjevna i uslovljena mnogim stvarima. Prvi kamen spoticanja mogao bi da bude na dokumentaciji i verifikaciji te devizne štednje.

Preduga bitka bh. štedišaKonačno, poslije više od 23 godine, štediše iz BiH koje su svoj novac povjerile nekadašnjoj Ljubljanskoj banci, uskoro će ga moći vratiti nazad.

Decenijska pravna bitka za povrat stare devizne štednje se isplatila i ostalo je još samo da parlamenti Slovenije i Srbije usvoje zakone, obezbijede novac i građanima BiH počnu da vraćaju ono što su mukotrpnim radom stekli, a što im je praktično preko noći, zbog ratnih dešavanja, bilo oduzeto.

Barem tako nalaže presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i ona mora biti ispoštavana kad-tad, ali poznajući nas, a sudeći prema pisanju slovenačkih medija, prijava starih štediša iz BiH koji imaju potraživanja prema Ljubljanskoj banci biće izuzetno kompleksna, zahtjevna i uslovljena mnogim stvarima. Prvi kamen spoticanja mogao bi da bude na dokumentaciji i verifikaciji te devizne štednje.

Slovenci tvrde da dokumentacija iz BiH, za razliku od one iz Hrvatske, nije kompletna, da nemaju precizne podatke o štedišama i štednji i da će od bh. vlasti tražiti bilanse stanja i uspjeha kao i kompletnu arhivu nekadašnje ekspoziture Ljubljanske banke u Sarajevu, koja bi trebalo da bude temelj na osnovu kojeg će se određivati da li je neko imao i kolika je bila ta štednja.

Ima li BiH tu arhivu i šta ako je nestala, zapaljena ili ukradena?

Takođe, Slovenija tvrdi da nema podataka o štedišama Ljubljanske banke u BiH koji su već isplaćeni tokom privatizacije ili na neki drugi način i po svemu sudeći, obični mali čovjek, radnik, "bauštelac" kojem je štednja oteta, po svemu sudeći moraće dokazivati da novac koji je bio zarobljen u Sloveniji nije iskoristio u postupku privatizacije.

Više od deceniju Slovenija na sve moguće načine opstruiše isplatu novca građana BiH koji su likvidacijom Ljubljanske banke 1994. godine prisvojili i oteli, a zatim formirali Novu ljubljansku banku (NLB), koja i danas uspješno posluje, pogotovo u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik